چندی پیش در خبرها اعلام شد که عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی از رای مثبت این کمیسیون به حذف محدودیت سرعت 128 کیلوبیتی برای اینترنتی خانگی خبر داده و گفته بود: با تصویب این طرح محدودیت سرعت اینترنت برای کابران خانگی برای همیشه برداشته خواهد شد.
علی مطهری با تاکید بر این که نمایندگان کمیسیون صنایع و معادن مجلس در مورد رفع محدودیت ارائه پهنای باند اینترنت برای کاربران خانگی نظر مثبت دارند، خاطرنشان کرده بود: این موضوع در دست بررسی کمیسیون تلفیق قرار دارد. درصورت تصویب طرح مورد نظر در کمیسیون تلفیق، طرح برای تصویب نهایی در صحن مجلس ارائه میشود که پس از آن به صورت قانون درآمده و قابلیت اجرایی دارد.
ظاهرا این لایحه به افزایش پهنای باند اینترنت، ارائه خدمات به کاربران و سیاستهایی که منجر به اجرای دولت الکترونیک و استفاده از این فنآوری در سطوح ادارای و دستگاههای اجرایی میشود، مربوط میگردد که با تصویب کمیسیون تلفیق در صحن علنی مجلس قرائت خواهد شد که نمایندگان مجلس مذاکرات و توافقاتی نیز در این زمینه با وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات داشتهاند.
دسترسی خبرنگار ایسنا به وزیر ارتباطات یا دیگر مسوولان مربوطه برای اطلاع از آخرین وضعیت این توافقات و مذاکرات تا لحظه مخابره این گزارش امکانپذیر نشد.
اما وزیر ارتباطات پیش از این دربارهی حذف محدودیت سرعت 128 کیلوبیت اینترنت و اینکه آیا برنامهای برای حذف این محدودیت وجود دارد اظهار کرده بود: ما این محدودیت را همین الان هم در بسیاری از جاها مثل مراکز تحقیقاتی، دانشگاهها، مراکز تجاری، بانکها و جاهایی شبیه به این نداریم؛ آن چیزی که نهادهای فرهنگی مقرر کردند و این سرعت در حال حاضر پاسخگوست.
دکتر رضا تقیپور تاکید کرده بود: طبیعتا این سرعت برای بسیاری از کاربران خانگی پاسخگو است و زمانی که کاربردهای جدید دیگری از طرف نهادهای فرهنگی تعریف شود، ما به تناسب آن از نظر زیرساختهای فنی این آمادگی را داریم که ارتقاء دهیم.
اما رضا باقری اصل - مدیر دفتر فنآوریهای نوین مرکز پژوهشهای مجلس - در گفتوگو با خبرنگار ایسنا فقدان راهبرد مشخص در زمینه توسعه خدمات اینترنت باند پهن و اعمال محدودیت 128 کیلو، را از جمله چالشهای وزارت ارتباطات به بر شمرده بود.
علیرغم این محدودیت، موضوع مهم دیگر آن است که چرا همین پهنای باند اینترنت 128 کیلوبایتی در کشور آن طور که باید در اختیار کاربران خانگی قرار نگرفته چون به اشتراکگذاری پهنای باند میان چند کاربر به افت سرعت و کیفیت اینترنت منجر شده است؟
البته با توجه به این موضوع و اینکه یکی از وظایف اصلی سازمان تنظیم روابط بین اپراتورها، خدمتگیرندگان و کابران است شرکت فنآوری اطلاعات این امکان را فراهم کرده که با نرمافزاری که بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار داده، بتوانند سرعت ارتباط با اینترنتشان را اندازه بگیرند و اگر استاندارد نباشد، به این سازمان شکایت کنند.
وزیر ارتباطات در این رابطه گفته بود: طبق سیاستهای ابلاغ شده هیچ محدودیتی در زمینه اینترنت پرسرعت اعمال نشده و شاید نکتهای که باید به این اشاره کرد که زمانی که یک پهنای باند یا یک خط در اختیار یک کاربر قرار میگیرد، از نظر اقتصادی در تمام جهان نیز معمول است و به این خاطر که مشخص نیست کاربران از کل پهنای باند در همه زمانها استفاده میکنند، این میزان پهنای باند بین یک تعداد مشخصی به اشتراک گذاشته میشود که این موضوع هم برابر پروانه شرکتهای ندا مجاز اعلام شده است.
تقیپور در بیان اینکه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی چگونه به وظیفه نظارتی خود بر شرکتها اقدام کرده است، گفته بود: اکنون در سایت شرکت فنآوری اطلاعات به آدرس www.itc.ir بخشی با عنوان سنجش سرعت اینترنت وجود دارد که کاربران میتوانند با کلیک برروی آن سرعت اینترنت خود را در حال استفاده، به صورت وب بیس اندازهگیری کنند.
طبق اعلام مسوولان هر کدام از ISDPها و یا ISPهایی که احساس میکنند سرویسهای خود را با کیفیت مناسبی به کاربران ارائه میکنند، میتوانند یکی از این سرورها را روی سیستم خود قرار داده و امکان اندازهگیری سرعت را برای کاربران فراهم کنند؛این سامانه با هدف فرهنگسازی و افزایش آگاهی کاربران اینترنت با واژههای متداول در این حوزه و همچنین اندازهگیری سرعت و کیفیت سرویس مورد استفاده، راهاندازی شده است. پیش از این به کمک سه سرور آزمایشی، امکان اندازهگیری سرعت اینترنت در حال استفاده را برای کاربران فراهم شده بود.